Seorang Pekerja yang Wajib Dipecat

Ni nak lepas geram sikit ni.

Hari tu saya pergi Parkson dekat Terminal 1 dengan Shakireen. Shakireen was looking for a plain black long sleeve V neck. So we went floor by floor la. Bila kitorang sampai dekat guys punya department, akak tu suruh tengok brand apa entah, t-shirt biasa lelaki. Macam Pagoda punya jenis la, tapi up sikit.

Dengan banyak tersusun situ, dalam packet yg macam zip lock, kitorang belek la satu-satu. Takde la kitorang pergi bukak, buraikan satu-satu. Label dia ada kot, baca je la. Pastu ada perempuan cina ni, dia kerja situ la, dia pandang kitorang mulut ternganga. Kitorang tanya la, "Auntie, ada tak baju hitam, plain, V-neck, long sleeve?"

Pastu dia pergi ambik banyak2 stacks baju tu, dia campak kat bawah. Dia ambik display2 tu, dia campak kat bawah. Pastu dia susun satu-satu, pastu dia hentak baju2 tu dekat rak tu balik. Pastu melolong-lolong dalam bahasa cina. Kononnya komplen yang kitorang hancurkan rak baju tu. And siap main bukak2 kotak2 briefs dekat situ. I'm a female, for God's sake! Buta ke?! Pahal pulak kitorang nak bukak briefs tu?! We didn't even open the freaking t-shirt packet, you selfish evil spoiled disrespectful old woman! Hish, tantrum melampau! Pastu kitorang tunggu je la dekat situ, bajet mak cik tu tolong carikkan la. Lepas dalam 10 minit tercegat situ, tengok dia melayan tantrum dia, kitorang tanya balik. "Ada tak?" Dia pandang dengan muka sial dia, besar kan mata, geleng-geleng kepala. Ya Allah, kalau tak pasal Shakireen ada kat situ, dah lama dah aku naik suara dekat kau. Patut la kerja pangkat bawah je, memang takde ciri2 langsung nak naik pangkat. Masa kau jadi trainee dulu, mesti la kau ada belajar etika kan? Etika apa yang kau belajar?! Kau bernasib baik yang aku tak jumpa supervisor kau.

.AQUA.REFLECTS.

Comments